Saturday 4 February

Mgr. Osmond Peter MartinVorige week ontvingen wij het bericht, dat de bisschop van Belize City & Belmopan, mgr Osmond Peter Martin, op donderdag 16 februari op 86-jarige leeftijd is overleden. Bisschop Martin overleed in zijn slaap in zijn ouderlijk huis in het dorp Dangriga in Belize. Het Bisdom Belize City & Belmopan is geografisch bekeken onderdeel van Centraal-Amerika, maar behoort toch tot de Antilliaanse Bisschoppenconferentie (AEC) en is als zodanig een van onze zusterbisdommen.
Bisschop Martin ontving op 3 april 1959 de priesterwijding, nadat hij zijn studie aan het Kenrick-Glennon Seminarie te St. Louis, Missouri (VSA) had afgerond. Hij heeft vanaf 7 oktober 1982 eerst als hulpbisschop gediend en werd twee jaar later geïnstalleerd als bisschop van Belize City & Belmopan. Dit ambt heeft hij vervuld tot aan 2007, toen hij met pensioen ging.

E.H. Lawrence Sydney NicasioOp 26 januari werd bekendgemaakt dat de paus voor het Bisdom Belize City & Belmopan een nieuwe bisschop had benoemd, in de persoon van de eerw. heer Lawrence Sydney Nicasio, rector van de Allerheiligste-Verlosserkathedraal van Belize. Bisschop-elect Nicasio heeft net als zijn overleden voorganger ook gestudeerd aan het seminarie in St. Louis en werd op 16 juni 1989 tot priester gewijd door Bisschop Martin. De datum van de bisschopswijding is vastgesteld op 13 mei 2017, de zaterdag na de afsluiting van de jaarlijkse plenaire vergadering van de AEC. Bisschop-elect Nicasio volgt hiermee bisschop Christopher Glancy op, die reeds met emeritaat was.