Saturday 18 November

Bisschop Jason Gordon

Bisschop Charles Jason Gordon, 58, van het Bisdom Bridgetown (Barbados), zal geinstalleerd worden als de 13de Aartsbisschop van Port of Spain. De officiele bekendmaking van deze benoeming door paus Franciscus werd op zondag 19 oktober 2017 om 12 uur 's middags (7 uur lokale tijd) gedaan op de website van het persbureau van de Heilige Stoel. Hij vervangt hiermee Aartsbisschop Joseph Harris, die in maart - toen hij 75 werd - zijn ontslagbrief bij paus Franciscus had ingediend.

Mgr Jason Gordon werd tot Bisschop van Bridgetown en Kingstown (St. Vincent) gewijd op 21 september 2011, een week nadat Aartsbisschop Joseph Harris was gewijd tot hulpaartsbisschop van Port of Spain. De verantwoordelijkheid voor het Bisdom Kingstown werd in 2016 toegewezen aan Bisschop Gerard County, die in dat jaar tot bisschop werd gewijd.

Aartsbisschop-elect Gordon werd geboren op 17 maart 1959 en tot diocesaan priester gewijd in maart 1991 op 32-jarige leeftijd. Eind jaren '80/begin jaren '90 startte hij met zijn studie voor het priesterschap aan het toenmalige Regionaal Seminarie van St. John Vianney and the Uganda Martyrs te Mount St. Benedict (Trinidad). Hij vervolgde zijn studie aan de Katholieke Universiteit van Leuven (Belgie), waar hij zowel zijn BA als Master in de theologie behaalde. Later behaalde hij zijn doctoraat (PhD) in London.

Na zijn priesterwijding doceerde ptr Gordon aan het Regionaal Seminarie en overzag enkele projecten van de Living Water communiteit, inclusief Fountain of Hope en het Marian House voor jonge mannen.

Tijdens een interview met Catholic News in 2009, vertelde Aartsbisschop-elect Gordon dat zijn geestelijke tocht begon toen hij student was aan het Fatimacollege. Nadat hij van dit college was afgestudeerd erfde hij het verlieslatend bedrijf van zijn vader, die hij weer winstgevend kon maken. Gedurende deze periode, terwijl hij op zoek was naar zijn levensdoel, raakte hij betrokken in de Katholieke Charismatische Beweging als jeugdlid van de Living Water communiteit. Toen hij 22 was besloot hij het toen winstgevend bedrijf te verkopen om volledig lid te worden van de communiteit.

In 2003 werd ptr Gordon aangesteld tot pastoor van de Rosaryparochie te Gonzalez en startte daar met projecten gericht op de verbetering van de Gonzalezgemeenschap, die toentertijd ernstig kampte met gewelddadigheden door gangs. Hij hielp bij de opzet van een huiswerkkliniek, een internetcafe en een project dat bekend staat als CITY (Community Interventions Transforming Youths).

In 2007 werd hij door de toenmalige Aartsbisschop Edward Gilbert benoemd in de nieuwgeschapen functie van Vicaris voor administratie. Twee jaren later werd hij door paus Benedictus XVI gedecoreerd met de titel Monseigneur.

Eerder dit jaar wer Aartsbisschop-elect Gordon benoemd tot vice-president van de Antilliaanse Bisschoppenconferentie, het regionale lichaam van katholieke bisschoppen voor de Engels-, Nederlands- en Franssprekende gebieden.