Saturday 18 November

“Vlam van Nazaret”
In het weekend van 7 en 8 oktober heeft dit feest plaatsgevonden. Ook hier in Paramaribo. Dit feest gaat terug naar heel oude tijden. Het gaat om het beeld van Onze Lieve Vrouw en het kindje. Men vertelt dat het oorspronkelijk beeld door de Heilige Jozef in Nazareth is gemaakt. Vervolgens kwam het beeld in Spanje en toen in Portugal. Na een lange tijd werd het beeld herontdekt en men verkreeg wonderen door te bidden op voorspraak van Onze Lieve Vrouw van Nazareth.
Het beeld kwam uiteindelijk in Brazilië terecht, daar Brazilië een kolonie van Portugal was. In de staat Pará, met als hoofdstad Belém, werd het beeld in 1700 gevonden door een indiaan Plácido José de Souza aan de oevers van een kreek genaamd Murutucu gevonden. Hij nam het mee naar zijn hut maar de volgende dag was het verdwenen. Zo gebeurde het verschillende keren. In 1792 werd dit feest officieel erkend door het Vaticaan.
Het woord Círio komt van het woord Cereus en betekent “Waskaars”. De gelovigen gingen namelijk in processie met een kaars als dank voor verkregen weldaden. Je zou Círio van Nazareth dus kunnen vertalen met: “Vlam van Nazaret”. Zo is dan het feest overgewaaid naar Suriname omdat het grootste deel van de Brazilianen dat hier woont uit Pará, met name Belém komt.

Gezegende viering
Op 07 oktober was er een optocht met het beeld dat een copie is van het originele beeld dat zich bevindt in de Basiliek van Onze Lieve Vrouw van Nazareth in Belém. In onze kathedraal is het beeld plechtig binnengehaald en zijn pater Kross en pater Ademar Maia voorgegaan in de Eucharistieviering.
Op zondag hebben we de processie te water en te land gehad. De processie te water was erg emotioneel; behalve de grote boot met het beeld waren er nog 3 boten die de bedevaart begeleidden. Aangekomen bij de SMS-pier begon de grote processie onder politiebegeleiding, met muziek van de padvinders. Al biddend en zingend trokken we door de Keizerstraat-Watermolenstraat-Mgr. Wulfinghstraat-Koninginnestraat-Tourtonnelaan –Anamoestraat-tot aan de kerk aan de Jozef Israëlstraat. Er waren 3 plekken van hotspots en er was veel bekijks.
Het beeld werd gedragen op de schouders. Na een plechtige Eucharistieviering voorgegaan door pater Ademar Maia, begon het sociale gedeelte met typische gerechten voor dit feest zoals manisoba, vatapá en niet te vergeten churrasco (Braziliaanse barbecue) en kive muziek. Al met al een gezegende dag onder het toeziend oog van O.L.V. van Nazareth, beschermvrouwe van de Amazone, waar Suriname ook deel uit van maakt. Na de mis mocht een ieder een gezegende roos naar huis meenemen. De rozen waren de versiering van de nis waarin het beeld was. Het feest duurt tot 15 oktober. Feliz Círio.

Door zuster Judith Mawo
Omhoog editie 38 , 15 okt 2017