Monday 18 December

Beeltenis van de Madonna AparecidaSurinaamse pelgrims
Dit jaar is het 300 jaar sinds de vondst van de beeltenis van de Madonna Aparecida. Dat willen ze er vieren en het Nationaal Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Aparecida, São Paulo, Brazilië heeft op 12 oktober 2016 het startsein gegeven voor een Jubileumjaar met de titel “300 jaren van zegeningen”. Sindsdien is er een programma afgewerkt met evenementen en religieuze vieringen om de gelovigen voor te bereiden op 12 oktober 2017, wanneer het hoogtepunt van dit jubilieumjaar zal plaatsvinden.
Vanuit Suriname zullen ongeveer 75 pelgrims, waaronder onze mgr. Karel Choennie, afreizen naar het Heiligdom van Onze-Lieve Vrouw van Aparecida (in het Portugees: Nossa Senhora da Conceição Aparecida) voor bedevaart en het bijwonen van de viering op 12 oktober 2017 in de basiliek in Aparecida. De bedevaartgangers staan onder leiding van pater Gilson da Silva.
“Ik ben op bedevaart geweest naar de Cirio van Nazareth in Belém, voor Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth. Ik wil weer de kracht en energie ervaren door de devotie van de mensen,” zegt Jenny Sopawiro, medewerker bij de Fr. Lambertus bibliotheek en één van de 75 Surinaamse pelgrims. “Je ontmoet er zoveel mensen, mede-bedevaartgangers met devotie. De sereniteit die de pelgrims uitstralen is heilzaam.” Jenny geeft aan ook erg benieuwd te zijn naar deze bijzondere viering van “300 jaren van zegeningen”.
Nossa Senhora da Conceição Aparecida wordt als nationale heilige van Brazilië beschouwd en is voorts de schutspatrones van de vrouwen, de armen en de onderdrukten in het algemeen. Ze is een symbool geworden voor de Zuid-Amerikaanse bevrijdingstheologie en werd in 1930 de patrones voor Brazilië. Haar feestdag is op 12 oktober. De zorg voor het Nationaal Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Aparecida wordt gedaan door de Redemptoristen.

Het wonder
In 1717 zou de gouverneur van São Paulo op doorreis, de stad Guaratinguetá aandoen en de bewoners wilden hem trakteren op een groots feestmaal. Drie vissers, Domingos Garcia, João Alves en Filipe Pedroso gingen erop uit om hiervoor vis te vangen in de rivier Paraíba do Sul in de buurt van de plek die ze Porto Itaguaçu noemden.
Ze gooiden er hun netten uit en haalden die één voor één weer op. De vangst was magertjes, ondanks hun gebeden tot God en de Heilige Maagd. De vissers werden er moedeloos van. João Alves wierp nog eens de netten uit. Deze keer hadden ze wel wat: weinig vis en een beeld van de Heilige Maagd. Het beeld had helaas geen hoofd. Het hoofd vonden ze in een ander net.
Het beeld werd schoongemaakt en in een kleed gelegd.Vanaf dat moment werd uit de netten steeds vis opgehaald, zoveel dat de boot dreigde te zinken door de zware lading. De vissers waren genoodzaakt terug te keren naar de haven.

Nationaal Heiligdom
Het nieuws werd beschouwd als een wonder en verspreidde zich snel. Sindsdien kwamen er mensen naar de woning van de visser Filipe Pedroso om er bij het beeld te bidden. De familie had een kapelletje gebouwd, maar het werd al snel te klein. Op 26 juli 1745 werd er een nieuwe kapel gewijd.
Het aantal pelgrims bleef toenemen en tussen 1834 en 1888 werd gewerkt aan een prestigieus kerkgebouw. Deze kerk staat nu bekend als Basilica Velha en werd ingewijd op 8 december 1888. In 1868 bracht kroonprinses Isabella van Brazilië een bezoek aan de kerk en schonk goud, diamanten en robijnen om een kroon voor het beeld te laten maken en een rijk versierde blauwe mantel. Het beeld werd op 8 september 1904 gekroond.
In 1955 werd gestart met de bouw van een nieuwe basiliek en tijdens zijn eerste reis naar Brazilie wijdde paus Johannes Paulus II de kerk in op 4 juli 1980. In 1984 verkreeg de kerk de rang van Nationaal Heiligdom tijdens de Conferentie van Braziliaanse bisschoppen.
De basiliek van het Nationaal Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Aparecida heeft een oppervlakte van 18.000 m² en heeft plaats voor circa 45.000 gelovigen. Een loopbrug verbindt de oude met de nieuwe basiliek in het centrum van de stad Aparecida. Jaarlijks bezoeken ongeveer 8 miljoen pelgrims de stad en maakt het tot de belangrijkste bedevaartstad van Brazilië.

De reis
“De pelgrimstocht begint hier in Suriname,” zegt coördinator van deze bedevaart, pater Gilson Da Silva. “Wij verzamelen in de Kathedrale Basiliek en vertrekken van daar uit naar de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven. Het wordt een lange, misschien wel vermoeiende reis via Belém en Rio de Janeiro naar São Paulo.” Vandaar uit zullen de Surinaamse pelgrims met de bus doorgaan naar de stad Aparecida.
“In de eerste plaats gaan wij om ons geloof te versterken en de viering van 300 jaar van de vondst van het beeld van de Madonna Aparecida mee te maken. Maar we gaan ook op deze bedevaart naar het Christus beeld van Rio de Janeiro, en naar Corcovado en Petropolis.” De Surinaamse pelgrims zullen de Braziliaanse cultuur ervaren.

Door Melvin Mackintosh

Uit Omhoog: Editie nr. 37