Saturday 18 November

Werkelijk aanwezig
Nadat in 2013 voor het eerst na vele jaren weer een sacramentsprocessie werd gehouden door de straten van Paramaribo, wordt het op 18 juni dit jaar de derde keer dat wij wederom zo’n grootse en plechtige processie houden. Er zijn in onze samenleving verschillende religieuze vieringen, die groots in het openbaar worden gehouden. Denk maar aan de jaarlijks viering van Id-al-Fitr, waarbij honderden moslims op het Onafhankelijkheidsplein in gebed gaan. En ook met Divali wordt door de hindoe-organisaties een enorme dia geplaatst en gebrand, eveneens op het Onafhankelijkheidsplein. Om maar niet spreken van gebedscampagnes van de evangelicale kerken. Tussen al deze geloofsmanifestaties neemt onze sacramentsprocessie toch wel een bijzondere plaats in.

De verscheidenheid en de vrijheid van de geloofsbeleving in ons land komt heel goed tot uiting in de wijze waarop vrijwel elke religieuze denominatie zich vrij voelt om in het openbaar gezamenlijk het geloof te belijden, eenieder met zijn eigen vormen van aanbidding. Het is een normaal beeld geworden in het dagelijks leven van onze samenleving dat religieuze groepen – de een meer dan de ander – zich met ingetogen aanbidding of luidruchtige lofprijzing wenden tot de god waarin zij geloven. Als katholieken zijn wij die ‘met’ onze God door de straten lopen. Gods mystieke maar ook concrete aanwezigheid onder ons in het allerheiligst Sacrament onderscheidt ons van de andere godsdiensten.

Christus is op vele manieren aanwezig, onder ons en in ons. Maar het geloof leert ons dat Hij op unieke wijze werkelijk aanwezig is in de Eucharistie, in het brood en de wijn die door de kracht van de Heilige Geest veranderen in het Lichaam en Bloed van Christus. Dit diepzinnig mysterie – de werkelijke aanwezigheid van Christus onder de gedaanten van alledaagse materie – in niet eenvoudigweg met enkel ons menselijk verstand te vatten. Het is enkel het geloof dat ons hiervan overtuigt, en niet onze zintuigen, die ons iets anders willen doen geloven. Het geschenk van dit geloof in de mystieke, werkelijke aanwezigheid van Christus in het allerheiligst sacrament, ontvangen wij enkel van God alleen, en daarvoor moeten wij bidden, aldoor bidden.

Praktische informatie

• Parkeren kan op het terrein van het Bisschoppelijk Erf (t.w. de terreinen van de Kanselarij, de Elizabeth 1 en 2 en de Louiseschool) het terrein vanj de Paulusschool en op de openbare parkeerplaatsen aan de Noorderkerkstraat en het Kerkplein. Er zullen parkeerwachters aanwezig zijn voor de begeleiding.
  • Eucharistieviering begint om 17:00 uur precies.
  • Er zal op het parkeerterrein aan de oostelijke zijde van de kathedraal een tent worden opgezet, die 500 zitplaatsen zal hebben en voorzien zal zijn van tv-schermen.
  • De processie wordt begeleidt door de politie en start na de eucharistieviering.
  • De processieroute is als volgt: start paviljoen kathedraal, linksaf Mgr.-Wulfinghstraat, linksaf Prins-Hendrikstraat, linksaf Mahonielaan, linksaf Costerstraat, rechtdoor Jessurunstraat, linksaf HenckArronstraat, einde links Petrus & Paulus Basiliek.
  • Kledingvoorschrift: witte kleding met de gele sjerp.
  • De sjerpen zijn vooraf te koop bij de parochies voor SRD20,00 en op 18 juni zelf bij de Basiliek voor SRD25,00.
  • Kaarsen voor de processie, voorzien van een druipbeker, zijn te koop bij de Basiliek voor SRD1,50.
  • Oproep aan alle parochies om met hun vaandels te komen
  • Neem ook strooibloemen mee

Voorbeeld van de Sjerp