Thursday 22 June

Een luisterend hartEen luisterend hart’ hebben was de boodschap van Mgr. Karel Choennie aan de nieuwe studenten die de Kaderopleiding van het bisdom zullen volgen. Op donderdag 5 januari jl. werd in de kapel van de zusters ‘Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matara’, de vierde lichting van de kaderopleiding middels een eucharisteviering opgedragen aan God.

De 17 studenten uit verschillende parochies zullen voor de komende vier jaren kennis vergaren over systematische theologie, filosofie, bijbelwetenschappen, kerkgeschiedenis, ethiek, sociale en godsdientswetenschappen en daarnaast ook pastorale en theologische vorming ontvangen.
Verwijzend naar een overweging van wijlen Peter Sjak-Shie in het boek ‘Overpeinzingen’ (2003) bracht de bisschop een ode aan de Surinaamse theoloog, die jaren lang zijn krachten heeft gegeven aan het bisdom.
De heer Sjak-Shie zijn overweging is gebaseerd op 1 Koningen 3:5-14. In deze bijbelpassage vraagt Salomo aan de Heer “geef mij een luisterend hart”. Volgens Sjak-Shie vraagt Salomo daarmee: “geef dat ik met heel mijn wezen een luisterend mens ben. Zodat ik een mens wordt die begrijpen kan, die inzicht heeft en oordelen kan, die zich van de dingen bewust is, besluiten nemen kan en zich de dingen goed herinnert.” De boodschap van de bisschop was erg duidelijk: alle kaderstudenten moeten verlangen naar een luisterend hart en God vragen om die gave te ontvangen.
Vervolgens gaf Paul Tjon Kiem Sang ook een bemoedigend woord aan de studenten. Hij benadrukte dat de opleiding niet alleen studeren en kennis opdoen inhoudt, maar het is vooral van belang een persoonlijke relatie op te bouwen met Christus om Hem beter leren kennen. Een goed begin is het lezen van het boek “De navolging van Christus.” Dit inspirerend boek kan volgens Paul een aanzienlijke bijdrage leveren aan onze geestelijke groei en ook onze relatie met Christus versterken.

De studenten hebben de openingsviering als inspirerend ervaren en zijn allen goed gemotiveerd. Zij verlangen naar geloofsverdieping en persoonlijke vorming om hun parochiegemeenschap beter van dienst te kunnen zijn.

Wij van de Dienst Geloof Cultuur en Communicatie wensen de studenten een leerrijke maar bovenal een inspirerende en geestelijk leerjaar toe.
De eerste module is van start gegaan op 10 januari 2017 met de module Studievaardigheden gedoceerd door dhr. Angelo Gaspar.
Met deze nieuwe lichting biedt het bisdom ook verschillende inschrijfmogelijkheden aan. Te weten:
• Aan gelovigen die geen medewerkers zijn in een parochie maar wel geinteresseerd zijn in de opleiding.
• Parochie medewerkers die specifieke modules willen volgen voor geloofsverdieping ter ondersteuning van hun werkgebied.
• Ook toehoorders worden toegelaten.

Onderstaand is er een overzicht van de verschillende modules.

Trimester Module Maand Dagen
1  Studievaardigheden Januari 10-12-17-19-24
  Inleiding Bijbel en geschiedenis Israël Februari 14-16-21-23-28
  Inleiding Spiritualiteit Maart 14-16-21-23-28

2 Oude Kerk en Middeleeuwen Mei 2-4-9-11-16
  Inleiding filosofie      (Chr. Anthropologie) Juni 6-8-13-15-20
  O.T.: Torah/Profeten  Juli 4-6-11-13-18

3 Roeping en Kerkelijke documenten Augustus 8-10-15-17-22
  N.T.: Synoptici/handelingen Oktober 3-5-10-12-17
  Fundamentele Theologie November 7-9-14-16-21

Bent u geïnteresseerd om enkele modules te volgen ?
Maak dan contact met de Dienst Geloof Cultuur en Communicatie van het RK Bisdom Paramaribo op 424245/476888 of email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gerda Misidjang